Humanitaristen.

Bij het speuren naar familieleden, en hun doen en laten, werd/word ik regelmatig verwezen naar de site "De geschiedenis van het Humanitarisme", nu had ik nooit gehoord van het humanitarisme maar het trok/trekt wel elke keer mijn aandacht. Het humaniterisme was een verzamelnaam voor alternatieve idealistische bewegingen en stromingen binnen de samenleving in de periode 1890 - 1950. 

 

Nu is het genoegzaam bekend dat enkele familieleden lid waren van de "blauwe knoop", maar ook zijn er de verhalen van familieleden die altijd de theepot gevuld klaar hadden staan ... en niet met thee.

 

Ook enkele dienstweigeraars is de familie rijk, evenals familieleden die de wapenrok hebben gedragen.

 

En een (interessante) zijtak van de familie zijn de Stienstra's. Bij naspeuringen in deze tak kwam ik de naam Tjeerd Stienstra tegen, één van de eerste socialistische propagandisten in Friesland, ook een idealist dus ... of oproerkraaier ?? ... of gewoon een humanitarist ??

 

Thans zijn er ook nog familieleden actief in het vakbondswerk of ander idealistisch werk of stroming ... humaniteristen dus.

 

Socialisten en liberalen, dienstweigeraars en militaristen, drankbestrijders en alcoholisten, anarchisten en gezagsdragers, atheïsten en doopsgezinden, vegetariërs en vleeseters ... allemaal idealisten op hun eigen manier ... in één familie.

 

Egbert.


Tjeerd Stiestra. (illustratie uit Biografisch Woordenboek van het Socialisme en de Arbeidersbeweging in Nederland)
Tjeerd Stiestra. (illustratie uit Biografisch Woordenboek van het Socialisme en de Arbeidersbeweging in Nederland)

Reactie schrijven

Commentaren: 0