Humanitaristen.

Bij het speuren naar familieleden, en hun doen en laten, werd/word ik regelmatig verwezen naar de site "De geschiedenis van het Humanitarisme", nu had ik nooit gehoord van het humanitarisme maar het trok/trekt wel elke keer mijn aandacht. Het humaniterisme was een verzamelnaam voor alternatieve idealistische bewegingen en stromingen binnen de samenleving in de periode 1890 - 1950. 

 

Nu is het genoegzaam bekend dat enkele familieleden lid waren van de "blauwe knoop", maar ook zijn er de verhalen van familieleden die altijd de theepot gevuld klaar hadden staan ... en niet met thee.

 

Ook enkele dienstweigeraars is de familie rijk, evenals familieleden die de wapenrok hebben gedragen.

 

En een (interessante) zijtak van de familie zijn de Stienstra's. Bij naspeuringen in deze tak kwam ik de naam Tjeerd Stienstra tegen, één van de eerste socialistische propagandisten in Friesland, ook een idealist dus ... of oproerkraaier ?? ... of gewoon een humanitarist ??

 

Thans zijn er ook nog familieleden actief in het vakbondswerk of ander idealistisch werk of stroming ... humaniteristen dus.

 

Socialisten en liberalen, dienstweigeraars en militaristen, drankbestrijders en alcoholisten, anarchisten en gezagsdragers, atheïsten en doopsgezinden, vegetariërs en vleeseters ... allemaal idealisten op hun eigen manier ... in één familie.

 

Egbert.


Tjeerd Stiestra. (illustratie uit Biografisch Woordenboek van het Socialisme en de Arbeidersbeweging in Nederland)
Tjeerd Stiestra. (illustratie uit Biografisch Woordenboek van het Socialisme en de Arbeidersbeweging in Nederland)

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Arthur van boxel (woensdag, 03 maart 2021 08:16)

    Leuk dat u zoveel weet over de voorouders uit uw familie.
    Bij de familie Collette, de familie van mijn partner , kwam ik bij de website over de geschiedenis van het humanitaire. Daarbij ben ik benieuwd wat u te weten bent gekomen hoe betrouwbaar hun info is en hoe ze aan de persoonslijsten zijn gekomen.
    De familie Collette was een familie van wevers in de 18 e eeuw. Misschien door hun arbeidsverleden en de slechtere arbeidsomstandigheden in het Belgische Luik hebben ze besloten naar Nederland te gaan. En was misschien in den Haag waar ze neerstreken een kring van mensen die het humanitarisme ondersetunden ?
    Met vr gr Arthur

  • #2

    Egbert Nauta (woensdag, 03 maart 2021 21:02)

    Beste Arthur,

    De informatie op de site "http://www.humanitarisme.nl" gebruik ik als uitgangspunt of voor bevestiging van zaken welke ik in mijn familie aan het "onderzoeken" ben. Graag wil ik zaken bevestigd zien. Ik ga nooit uit van één site (bron), graag meerdere bronnen om zeker te zijn van de informatie, niet alles op internet is waar, ben al meerder keren tegenstrijdige zaken tegengekomen op het WereldWijdeWeb. Dus blijven zoeken, ook omdat er steeds meer archieven, kranten, weekbladen en andersoortige bronnen beschikbaar komen op internet.

    M.vr.gr.
    Egbert